Bahan-bahan ( 20 biji )
Bahan Inti
5 biji kentang (dipotong dadu)
1 bawang besar (dipotong dadu)
4 bawang putih (dipotong dadu)
Dada ayam (dipotong dadu)
½ inci halia (di tumbuk lumat)
Segengam cili padi ( di kisar)
1 kulit kayu manis & bunga lawang
3 sudu serbuk kari ( hingga maliputi ayam)
Garam secukup rase
Minyak ikut keprluan
3 cawan air
Doh karipap
Tepung gandum
1 sudu garam
3 sudu marjerin
1 biji telur
½ cawan air sejuk
Air ikut keperluan
Cara –cara:
Inti
1.
Rebus kentang yang dipotong dadu
sehingga lembut dan toskan.
2.
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu
manis hingga kembang. Masukkan halia,cili padi yang dikisar bawang besar dan
putih yang dipotong dadu dan kacau hingga wangi.
3.
Bila garing masukkan serbuk kari dan
kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
4.
Masukkan daging yang telah dicuci dan
gaul sebati dan masukkan daun kari.
5.
Masukkan garam.
6.
Kemudian, masukkan air dan biarkan
mendidih hingga agak kering baru masukkan kentang.
7.
Kacau hingga mula kering.
8.
Dan akhir sekali, angkat dan sejukkan.
Doh
1.
Masukkan tepung dalam mangkuk.
2.
Gaulkan air bersama garam dan air sejuk.
3.
Sementara itu gaul tepung dgn telur
hingga jadi serbuk roti.
4.
Panaskan marjerin atas api kecil hingga
bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
5.
Gaul lagi hingga jadi serbuk roti -
gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air sejuk bergaram dan gaul
hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.
6.
Bahagikan doh 2 bahagian (setiap
bahagian menghasilkan ±25 keping karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas
landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .
7.
Potong gulungan silinder tadi hingga
mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sd
besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .Tutup dan
picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu
menggoreng.
8.
Ulangi proses mencanai nipis setiap
ketul hingga habis.
9.
Goreng terendam atas api perlahan -
sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment